Виставка "Театр Заньковецької. Перші 100 років"


Низка святкових заходів з нагоди 100-літтнього ювілею Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької розпочинається відкриттям двох виставок, присвячених його історії та сьогоденню.



Виставка «Театр Заньковецької. Перші 100 років»
експонується в приміщенні Національного музею у Львові ім. А. Шептицького (пр. Свободи, 20) з 10 листопада по 6 грудня 2017 року. Рідкісні експонати до виставки було надано Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України. Цей найдавніший на українських теренах музей театрального профілю в співпраці із заньківчанами створив експозиційний простір, що репрезентує невідомий широкому загалу рух театру в часі і просторі.



Цільова аудиторія виставки широка:
 
  • зацікавленим історією української культури, поціновувачам театрального мистецтва вона імпонує доступністю викладу історичної інформації, сучасними методами візуалізації з використанням новітньої апаратури, дозволяє зазирнути за лаштунки театрального процесу, а також вивчити основні віхи творчої діяльності одного з найдавніших театральних колективів країни та його провідних митців;
  • розрахована й на професійну публіку – для практиків та теоретиків театрального мистецтва, адже серед експонатів представлено оригінали документів діяльності театру часу заснування, фото- та відео архівні документи, сценографічні макети, оригінальні костюми з вистав що увійшли в історію, тощо.
Під час проведення виставки запланований ряд лекцій, авторських екскурсій за участі відомих діячів театрального мистецтва України, вечори перегляду відео вистав Театру, спеціальна програма для молоді з метою пізнання особливості театральної справи.

Творча група: куратор Тетяна Руденко (МТМК України), художник Наталія Тарасенко , а також Тетяна Батицька, Гліб Драч, Павло Власенко (Театр ім. Марії Заньковецької).
 
 
Ще одна виставка, присвячена історії Національного театру ім. Марії Заньковецької розташована у фойє другого поверху і відкрита від листопада 2017 року.  Ця виставка знайомить глядача з історією формування стилю театру – від авангарду 20-х років, крізь в’язницю соціалістичного реалізму, до наших днів. Окрім цього, у ній вперше глядач зможе познайомитися з, невідомою досі, сторінкою історії театру – розстріляними і репресованими наприкінці 30-х років 20-го століття заньківчанами.

Глядач, який протягом осінньо-зимового сезону відвідає вистави Театру є головним глядачем цієї експозиції. Поціновувачі театральної культури, які прагнуть побачити виставку в незалежний від репертуарного розкладу час – теж мають таку можливість.

Творча група: художник – заслужений діяч культури Польщі Олександр Оверчук, технічна підтримка Тарас Валько, текстове наповнення Тетяна Батицька, технічне забезпечення Павло Власенко.