Театр імені Заньковецької святкує 100 років. Раритетні фото


У листопаді Національний театр імені Марії Заньковецької святкує 100-річчя із дати заснування. Tvoemisto.tv продовжує знайомити з тим, як виглядали визначні місця міста колись і який вигляд вони мають зараз.

Колишній невеличкий скверик напроти театру ім. Марії Заньковецької

Театр розташований на місці давнього Низького замку, який був споруджений у XIV ст. як частина міських фортифікацій. У 1802 році замок був розібраний. Згодом Станіслав Скарбек викупив у міста велику частину цієї території та використав її для будівництва багатофункціональної будівлі, значну частину якої зайняв театр. Проект будинку виконав віденський архітектор Людвік Піхль, проте будівництво здійснювалося під керівництвом тодішнього львівського міського архітектора Йоганна Зальцмана, який вніс певні зміни до первісного проекту.

1842 р. План Скарбківського театру у Львові.
1842 р. План Скарбківського театру у Львові.

У головного інвестора проекту графа Станіслава Скарбека ця ідея виникла ще в 1818 р. Ще на початку будівництва передбачили, що театр буде оточений своєрідною дільницею, яка складатиметься з крамниць, кав’ярень, складів та численних житлових приміщень. Саме це мало стати надійною страховкою на випадок, якщо власне театральний проект виявився невдалим. Крім того театр на 50 років звільнявся від податків, а кожна театральна трупа, що прибувала до міста на гастролі, повинна була сплатити графові 10% отриманих прибутків.


Кав’ярня «Театральна»
Більярдний салон у кавярні «Театральна», що до І світової війни містилась у партері театру Скарбека (тепер театр ім. Марії Заньковецької), від 1903 р у театральному приміщенні була розташована Львівська філармонія.
Дата: 1900-1914
Колекція: Ігор Котлобулатов


Вулиця Театральна

Скверик з лавками та декоративною вазою у центрі на розі вул. Театральної та Л. Українки; театр ім. М. Заньковецької. Зараз на цьому місці розмістився міський вернісаж.
Творець: Святослав Вдовенко
Дата: 1963
Колекція: Юрій Вдовенко


Сквер та декоративна клумба на вул. Театральній; театр ім. Марії Заньковецької.

Творець: Святослав Вдовенко
Дата: 1958
Колекція: Юрій Вдовенко


Театр ім. Марії Заньковецької

Творець: Святослав Вдовенко
Дата: 1960-1965
Колекція: Юрій Вдовенко

детальніше на сайті - http://lviv1256.com