Вся трупа – на сцені


Першим серед театрів України свій столітній ювілей святкує Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької. З цієї нагоди під час урочистої академії Олег Синютка зачитав привітання від президента України Петра Порошенка. «Хочу урочисто вручити це вітання від президента  людині, яка була і є символом театру, – Федору Стригуну. Людині, яка 30 років тому очолила цей колектив і провела його до зірок. Дякуємо вам за вашу життєву позицію, патріотизм і майстерність. Творчих успіхів, гараздів, благополуччя і миру», – побажав Олег Синютка.
Голова Львівської ОДА також вручив державні нагороди найкращим працівникам театру.  Указом президента України за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність нагородили орденом «За заслуги»
ІІ ступеня Андрія Мацяка – Генерального директора Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, орденом «За заслуги» III ступеня Януша Юхницького – артиста, провідного майстра сцени. Окрім того, присвоїли почесні звання: “Народний  артист України” — артистці Наталії Лань, “Заслужений артист України” — Наталії Лісовій, “Заслужений працівник культури України” — кравцю Катерині Калінчук.
Гостям презентували відеофільм про історію театру, уривки з вистав, а на завершення – відеозапис монологу з вистави «Житейське море» у виконанні головного режисера і актора театру Федора Стригуна.      Театралізованими номерами вітали заньківчан актори київських театрів імені Івана Франка та імені Лесі Українки.  Впродовж усього  дійства уся велика трупа заньківчан одночасно перебувала на сцені: це зовсім юні актори, які щойно закінчили акторський факультет ЛНУ ім. Івана Франка, заньківчанська молодь, а також честь, слава, гордість та історія – представники найстаршого покоління заньківчан, які пам’ятають ще фундаторів цього театру – Бориса Романицького, Василя Яременка, Варвару Любарт, Лесю Кривицьку. Це єднання поколінь яскраво свідчить про неперервність заньківчанських традицій, а також вселяє надію у те, що майбутнє найстарішого в Україні театру — у надійних руках.

Джерело: Високий замок online —http://wz.lviv.ua/life/210624-vsia-trupa-na-stseni